Heeft u met spoed een tandarts nodig?

U kunt ons bereiken op telefoonnummer 013-521 66 55.

Indien we niet aanwezig zijn, dan treft u belangrijke informatie aan op ons antwoordapparaat. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend is er een dienstdoende tandarts in de regio bereikbaar. De actuele gegevens van de dienstdoende tandarts zijn te beluisteren via ons telefoonnummer.

Wat te doen bij een uitgevallen tand

Houd de tand vast aan de bovenkant (het zichtbare deel) en niet bij de wortel. Maak de tand niet schoon en desinfecteer hem ook niet. Als de tand schoon is, houdt u hem vast bij het witte gedeelte (het gedeelte dat meestal zichtbaar is) en plaats de tand, met de juiste kant naar voren, terug in de holte. Als dit niet lukt, bewaar de tand dan in een beker melk of onder uw tong.
Ga direct naar uw (of een vervangende) tandarts voor advies.

NB Indien uw kind één of meerdere tanden van het melkgebit verliest, plaatst de tandarts deze over het algemeen niet terug. Uw kind zal dan moeten wachten tot de tanden van het blijvende gebit doorbreken. Vraag uw tandarts wel altijd om advies.

Wat te doen bij een nabloeding

Na chirurgische tandheelkundige ingrepen kan een nabloeding onstaan. Denk hierbij aan het trekken van een tand of kies, maar ook aan het plaatsten van een implantaat of een tandvlees(flap)operatie.

Een klein beetje bloed vermengt zich na een dergelijke ingreep met u speeksel waardoor het soms erger kan lijken dan het is. Vaak komt het voor dat het speeksel donkere gestolde donkere bloedrestjes bevat, dit is niet gelijk verontrustend. Mocht echter de hoeveelheid bloed in het speeksel toenemen en is het bloed van een lichtere rode kleur dan zou dat op een nieuwe bloeding kunnen wijzen.

Wat kunt u zelf doen bij een nabloeding?

  • Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop op de wond te leggen en stevig dicht te bijten. Houd dit zeker dertig minuten vol. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende druk op de bloedvaten stoppen. Zorg ervoor dat u hierna niet hard met water spoelt of de wond met hard voedsel beschadigt, hierdoor zou de bloeding weer kunnen beginnen.
  • Spoel niet krachtig!
  • Wees erop voorbereid dat u misselijk kunt worden als u veel bloed heeft ingeslikt.
  • Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op met de behandelend tandarts, arts of polikliniek, er kan dan opnieuw gehecht worden om de bloeding te stelpen.

Hoe u zelf een nabloeding zoveel mogelijk kunt voorkomen

Zoals eerder gezegd kunt u een nabloeding na het trekken van een kies het beste voorkomen door een half uur na de behandeling stevig dicht te blijven bijten op het gaasje dat door uw tandarts op de wond is aangebracht. Verder is het belangrijk dat u hard voedsel en al te warme of koude dranken en spijzen vermijdt. Stop tijdelijk met roken, het liefst al enkele dagen voor de behandeling en het gebruik de eerste 24 uur geen alcoholische dranken. Probeert u bij het tandenpoetsen de wond zelf te vermijden en de tanden en kiezen naast de wond alleen héél voorzichtig poetsen. Spoel niet om beschadiging van het bloedstolsel te voorkomen!

Verder is het belangrijk dat u voordat u chirurgische ingreep altijd uw tandarts op de hoogte brengt van de medicijnen die u gebruikt en van ziektes die een verhoogde bloedingsneiging kunnen veroorzaken! Voorbeelden van medicijnen die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn bloedverdunners als Aspirine, Ascal, Plavix, Marcoumar en Sintrom. Voorbeelden van ziekten die een bloedingsneiging kunnen veroorzaken zijn Hemofilie A/B en bloedplaatjesstoornissen.

© vanderveenenvogels.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy