Preventie en mondhygiëne

De kleur van gezond tandvlees is roze. Ongezond of ontstoken tandvlees is vaak roder van kleur, gezwollen en bloedt sneller bij bijvoorbeeld tandenpoetsen. Er is een regel die altijd geldt: gezond tandvlees, bloedt nooit! Het eerste stadium van ontstoken tandvlees wordt gingivitis genoemd, een verder gevorderd stadium noemen we parodontitis.

Tandsteen

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald. Dit doen bij ons in de praktijk de preventie-assistentes. Vaak kan de afspraak van de halfjaarlijkse controle gecombineerd worden met de afspraak bij de preventie-assistente. Zo hoeft u maar 1x per half jaar te komen!

In onze praktijk komt u dan bij Bo van den BuskenMichelle LiebetonSabine Hoogendoorn, of Monique Scheffers.

Parodontitis

Parodontitis is een tandvleesontsteking die verder gaat dan het tandvlees. Tandplak op de tanden en kiezen veroorzaakt een ontsteking in de rand van het tandvlees. Zo’n tandvleesontsteking heet gingivitis. Deze ontsteking kan zich uitbreiden van de tandvleesrand naar het daaronder gelegen kaakbot. Een tandvleesontsteking kan zich in de diepte uitbreiden naar het kaakbot rondom de tanden en kiezen. Het tandvlees laat daardoor los van de tanden en kiezen.

In de ruimte (de pocket) die zo ontstaat tussen het tandvlees en de tanden en kiezen, vormt zich weer tandplak. Door deze tandplak verplaatst de ontsteking zich nog verder in de diepte. De vezels gaan door de ontsteking kapot en het kaakbot wordt afgebroken. Hierdoor worden de pockets dieper. In de verdiepte pockets verkalkt de tandplak gedeeltelijk tot tandsteen. Deze voortschrijdende ontsteking met afbraak van vezels en kaakbot heet parodontitis.

Professionele gebitsreiniging

Tijdige behandeling kan het verlies van tanden en kiezen voorkomen.
Door een goede mondhygiëne kun je zelf een bijdrage leveren aan de genezing van parodontitis. Daarnaast zal de in onze praktijk de mondhygiëniste de tandplak en tandsteen in de verdiepte pockets verwijderen door een professionele gebitsreiniging.

In onze praktijk komt u bij Carolien Landheer,  Claire Nijenhuis of Christine Roeloffzen.

Hulpmiddelen

De tandplak boven de tandvleesrand dien je zelf elke dag te verwijderen door er een goede mondhygiëne op na te houden. Met een tandenborstel kun je de tandplak aan de oppervlakte wegpoetsen. Met hulpmiddelen als ragers en tandenstokers kun je de tandplak tussen tanden en kiezen verwijderen. Je tandarts of mondhygiënist vertelt je welke hulpmiddelen voor jou  geschikt zijn.

© vanderveenenvogels.nl | Alle rechten voorbehouden | Cookies | Privacy